Historisch Café ‘Haarlem Spoorstad’

Gepubliceerd: donderdag 10 maart 2022 13:18
Hits: 147

In het Noord-Hollands Archief is het Historisch Café terug van weggeweest. Na twee jaar pakken we de draad weer op.

Deze aflevering is gewijd aan Haarlem als spoorstad. De eerste treinverbinding in Nederland was tussen Amsterdam en Haarlem en werd in gebruik genomen in 1839. In datzelfde jaar was er bij het eindpunt van deze lijn al een kleine werkplaats gevestigd, nu de Hoofdwerkplaats Haarlem. Ook de Haarlemse Fabriek van Rijtuigen en Spoorwagons J.J. Beijnes speelde van vrijwel begin af aan een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Nederlandse spoorwegen.

Rutger Hamelynck, hoofd Merk en Reputatie bij de Nederlandse Spoorwegen, gaat in zijn lezing in op Haarlem als spoorstad. Vervolgens zal Ivo Zandhuis een lezing houden over de Haarlemse spoorwegstaking van 1903, het onderwerp van zijn promotieonderzoek. Frans van Deijl neemt de gesproken column voor zijn rekening. De muziek wordt verzorgd door het trio Bijlsma2Hooglugt, voor deze keer uitgebreid tot een kwintet.

Locatie Noordhollands Archief, Jansstraat 40, Haarlem

De toegang bedraagt € 5,00 (uitsluitend te voldoen per pin). Maandagavond 28 maart aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Aanmelding is verplicht en kan via de website van het Noord-Hollands Archief.